Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Εκτός από αυτούς που ακολουθούν τη μόδα, υπάρχουν και εκείνοι που τη δημιουργούν. Αν ο επαγγελματικός σου προσανατολισμός είναι μια λαμπερή καριέρα στη βιομηχανία της μόδας, ο παρακάτω οδηγός θα σου δείξει τον τρόπο.

Κάθε μήνα ξεκοκαλίζεις τα περιοδικά μόδας, παρακολουθείς ανελλιπώς τα σόου των μεγαλύτερων οίκων και σχεδιαστών και ξεχωρίζεις μεμιάς τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν την επόμενη σεζόν, αλλά σκέφτηκες ποτέ να συμμετέχεις στο πάρτι; Να είσαι εσύ αυτή για την οποία θα μιλούν οι fashion insiders, ενώ οι δημιουργίες σου θα φιγουράρουν στις glossy σελίδες των εγκυρότερων τίτλων; Η έναρξη της νέας σεζόν σου δίνει την καλύτερη αφορμή για ολοκαίνουρια ξεκινήματα. Πώς; Εκτός από ταλέντο, πρέπει να διαθέτεις και στρατηγική. Η Madame Figaro χαρτογράφησε ένα ένα τα βήματα που πρέπει να κάνεις. Ακολούθησέ τα και -πού ξέρεις;- ίσως σε λίγα χρόνια δεις το δικό σου όνομα τυπωμένο σε κάποιο περιοδικό.

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ

Πρώτο βήμα το αυτονόητο: να αποκτήσεις θεωρητικό υπόβαθρο παρακολουθώντας μαθήματα που θα σου δώσουν τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα εκκίνηση. Αν και για την Ελλάδα η μόδα δεν αποτελεί αυτό που λέμε τη βαριά της βιομηχανία (όπως στη Γαλλία ή στην Ιταλία), ωστόσο κι εδώ υπάρχουν κάποια πολύ αξιόλογα εκπαιδευτικά κέντρα, με πιο γνωστή τη σχολή Βελουδάκη. Αν είσαι όμως πραγματικά αποφασισμένη και φυσικά διαθέτεις το budget, καλύτερα να βάλεις στο βιογραφικό σου ένα από τα ονόματα των διεθνών ιδρυμάτων (έστω και με μεταπτυχιακές σπουδές), που με το κύρος τους ενδυναμώνουν το βιογραφικό σου, ενώ σου δίνουν την ευκαιρία να κάνεις πρακτική εξάσκηση σε εταιρείες μόδας που μέχρι στιγμής είχες μόνο φορέσει. Το Fashion Institute of Technology -ή FIT, όπως το αποκαλούν οι γνώστες- είναι ίσως το κορυφαίο ίδρυμα στον κόσμο, κάτι που πιστοποιεί και η λαμπρή πορεία των αποφοίτων του (βλ. Calvin Klein). Αν πάλι έχεις ονειρευτεί την καριέρα της Donna Karan ή των Proenza Schouler, συμπλήρωσε την αίτηση για το επίσης νεοϋορκέζικο και απαιτητικό Parsons School of Design. Σε ευρωπαϊκό έδαφος τα ηνία κρατάει αναμφισβήτητα το Central Saint Martin’s College of Art and Design στο Λονδίνο, που μπορεί να καυχιέται ότι στις λίστες των αποφοίτων του φιγουράρουν ονόματα όπως αυτά των Alexander McQueen, Stella McCartney και -της δικής μας- Sophia Kokosalaki. Επίσης αξιόλογες επιλογές στην Ευρώπη είναι το Royal College of Art στο Λονδίνο και για τους πιο ανατρεπτικούς το Antwerp Royal Academy of Fine Arts στο Βέλγιο, όπου έχει φοιτήσει η πλειοψηφία των Βελγων σχεδιαστών, με κύριο εκπρόσωπο τον ιδιοφυή και avant garde Martin Margiela.

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ
Παράλληλα με τις σπουδές, καλό θα ήταν να αναζητήσεις τρόπους να βρεθείς στην καρδιά των εξελίξεων. Εκεί που η μόδα είναι ζωντανή, δημιουργείται και όχι απλώς διδάσκεται. Ιδανική περίπτωση, η πρακτική στο ατελιέ ενός μεγάλου σχεδιαστή μόδας ή ενός δραστήριου fashion group, όπου θα ζήσεις όλη τη διαδικασία της δημιουργίας από πρώτο χέρι αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και μια πιο ρεαλιστική άποψη για τα πράγματα. Εδώ θα εκπαιδευτείς όχι μόνο στο σχέδιο, αλλά και στην ανάγκη να αφουγκράζεσαι την αγορά, να παίρνεις γρήγορες αλλά εμπνευσμένες αποφάσεις, να γεννάς original ιδέες, να διαχειρίζεσαι παραγγελίες, οικονομικά θέματα, την πίεση χρόνου. Στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο να αποκτήσεις επαγγελματική πείρα, αφού σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδίως στα πιο δημοφιλή, η πρακτική εξάσκηση είναι μέρος του κύκλου σπουδών. Εξίσου διδακτικό είναι και το να δουλέψεις σε κάποιο έγκυρο περιοδικό μόδας, είτε ως συντάκτρια είτε στο τμήμα της μόδας. Και στις δύο περιπτώσεις η καθημερινή τριβή με τις τάσεις και τις προτάσεις των μεγαλύτερων οίκων, η δημιουργική διαδικασία του να χτίσεις ένα look, μια σελίδα ή ένα fashion editorial από το μηδέν θα οξύνουν τη ματιά, το γούστο και τις γνώσεις σου για τη μόδα. Ακριβώς όπως το να δουλέψεις ως βοηθός ενός διακεκριμένου στυλίστα. Άρπαξε χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμη και πιο περιστασιακές ευκαιρίες που σου δίνονται να δεις τον κόσμο της μόδας εκ των έσω: από το να είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές στα παρασκήνια της Εβδομάδας Μόδας μέχρι να αλλάζεις το φιλμ σε μια επαγγελματική φωτογράφιση, να δουλέψεις ως πωλήτρια μεγάλων fashion brands ή ακόμη και να αναλάβεις δουλειές ως μοντέλο, αν η εμφάνισή σου σε ευνοεί. Με οποιοδήποτε τρόπο κι αν έρθεις σε επαφή με το θαυμαστό κόσμο της βιομηχανίας της μόδας, σίγουρα θα βγεις κερδισμένη και θα χτίσεις την ατζέντα επαφών σου, που είναι το επόμενο ζητούμενο. ...
 
Καριέρα στη Μόδα..
http://www.madamefigaro.gr/sygxroni-zoi/kariera/11227/articles/pos-na-kaneis-kariera-sti-moda/article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου