Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η πιο ρομαντική ιστορία αγάπης είναι ελληνική και κρατά 53 χρόνια

Ο έρωτας και ο ενθουσιασμός υποστηρίζεται ότι έχουν νεανική ταυτότητα. Η Μαρία και ο Κωνσταντίνος, σε ηλικία 80 και 76 ετών, έχουν δώσει από καιρό ραντεβού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Παρόλο που μένουν μαζί, θα συναντηθούν έξω για να πάνε σε ζαχαροπλαστείο, αποτελώντας την εξαίρεση που “βάζει τα γυαλιά” στον γενικό κανόνα. Ομολογουμένως, συναντώντας αυτούς τους δύο μεγάλους ανθρώπους από κοντά, συνειδητοποιείς πως είναι από τα ηλικιωμένα ζευγάρια που πολλοί νέοι θα ζήλευαν σήμερα. Ο έρωτας τους το 2015 είναι το ίδιο ζωντανός όπως το 1962 όταν φανέρωσαν για πρώτη φορά τα συναισθήματά τους.
Αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν πως “περνούν ωραία μαζί” ακόμα. Δεν μαλώνουν, κάνουν υποχωρήσεις, μοιράζονται τους ρόλους και τις δουλειές του σπιτιού, και πρωτίστως βγαίνουν ακόμη ραντεβού. Δεδομένου ότι οι δουλειές του σπιτιού ήταν ανέκαθεν μοιρασμένες, ο Κωνσταντίνος έβρισκε διασκεδαστικό να φοράει ενίοτε τσεμπέρι. Η γυναίκα του πολλές φορές, τον αποκαλεί “παππού” ή “γκαρσονάκι” γιατί έχει ακόμη την διάθεση να μιλάει για εκείνον, μετά από 53 χρόνια με υποκοριστικά. 
Η Μαρία με την συνονόματη εγγονή της το 1991
Η Μαρία με την συνονόματη εγγονή της το 1991
Όπως θυμάται χαρακτηριστικά, η εγγονή τους Μαρία, “Όταν μαλώναμε με την αδερφή μου, ο παππούς έλεγε: Μη μαλώνετε γιατί θα αρχίσω να μαλώνω και εγώ με τη γιαγιά”.  Και αυτά τα λόγια, όπως μας λέει η Μαρία ήταν πράγματι απειλή, καθώς οι δυο τους δεν ήξεραν τι σημαίνει η λέξη “τσακωμός”. Ο παππούς συχνά έλεγε σε συζητήσεις της οικογένειας, “Ακούει η γιαγιά εμένα, κι εγώ ακούω αυτή. Δεν ξέρουμε να μαλώνουμε”.  

Ξετυλίγοντας την ιστορία του πιο ερωτευμένου ζευγαριού 

Μεγαλωμένοι και οι δύο στο χωριό Δεσκάτη των Γρεβενών και κρυφοκοιτάζοντας ο ένας τον άλλον από τα μπαλκόνια των διπλανών τους σπιτιών, το ερωτικό σκίρτημα γεννιέται στην παιδική ηλικία αλλά αποκαλύπτεται το 1962, όταν η Μαρία είναι πια 27 χρονών και ο Κωνσταντίνος, 23. Έναν χρόνο μετά, η Μαρία του κάνει έμμεση πρόταση γάμου με τελεσίγραφο: “Αν μ' αγαπάς να με παντρευτείς, αλλιώς να με αφήσεις. Μ' αγαπάς;”. “Ναι” της απάντησε εκείνος, κι έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες γάμου.
Έχω εγώ αυτή και αυτή εμένα. Πώς να μην αγαπιόμαστε;”
Ταξιδεύοντας στον χρόνο, μας εκμυστηρεύτηκαν πως έχουν δώσει πολλά ραντεβού στη ζωή τους. Στην ερώτηση εάν βγαίνουν ακόμη, πήραμε την απάντηση: “Ε, πώς δεν βγαίνουμε. Βγαίνουμε ακόμη. Πρώτα βγαίνω εγώ με τους άνδρες και μετά επιστρέφω να την πάρω. Πάμε βόλτα μέχρι το γήπεδο και μετά για πορτοκαλάδα αν έχει καλό καιρό”. Κάποιες φορές ωστόσο, οι βόλτες τους θυμίζουν νεανικά ραντεβού, “σκηνοθετημένα” με πολύ καρδιοχτύπι. Θέλετε να μάθετε έναν από τους τυπικούς τους διαλόγους;
- Μαρία, βγαίνω για καφέ.
- Μην ξεχαστείς. 
- Όχι, θα έρθω να σε πάρω στις 7:00. Να είσαι στη γωνία στο σχολείο.

"Θα έπιναν σφηνάκια στα μπαράκια του χωριού"

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε η εγγονή τους, Μαρία, “Αν τους κάνεις πρόταση να τους κεράσεις το βράδυ κανένα σφηνάκι στα μπαράκια του χωριού, θα σου απαντήσουν με πηγαίο χιούμορ και οι δύο “ναι”, ενώ θα σου πουν πως έχουν την όρεξη να χορέψουν κιόλας. Αρκεί να τους προλάβεις ξύπνιους πριν τις 9:00 το βράδυ”. Ίσως η μόνη συνήθεια που προδίδει την ηλικία τους! Επανερχόμενοι αμέσως στο νεανικό τους πνεύμα, μαρτυρούν τις προθέσεις τους για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
“Αν είναι καλά ο Κωνσταντίνος, θα βγούμε. Θα πάμε για πορτοκαλάδα και γλυκό στο ζαχαροπλαστείο”, απαντάει η Μαρία ενώ ο Κωνσταντίνος συμπληρώνει, “Αν και δεν κάνει να τρώει η Μαρία γλυκά ε, δεν πειράζει, ας φάει τώρα στη γιορτή”. Κάθε τους κουβέντα προδίδει πως το μυστικό είναι ότι ο ένας φροντίζει πάντοτε να θέτει ως προτεραιότητα τον άλλον. Στην πρόταση των παιδιών τους να μετακομίσουν μόνιμα στην Αθήνα, απαντούν: “Έχουμε ο ένας τον άλλον. Αν έρθουμε Αθήνα, θα πεθάνουμε και οι δυο μαζί”. 

Υπάρχουν μυστικά για μια τόσο επιτυχημένη σχέση;

Τα μυστικά κρύβονται στην καθημερινότητα. Η φράση “έχουμε ο ένας τον άλλον” είναι στο πρόγραμμα του καθημερινού λεξιλογίου του ζευγαριού που θα ψηφίζαμε ως το μακροβιότερο στην ευτυχία. Ο αμοιβαίος σεβασμός, η φροντίδα, η προστασία είναι τα κλειδιά της σχέσης που παρά το πέρασμα των χρόνων, τους διατηρούν “κεραυνοβολημένους" από έρωτα. Κάθε φορά που ζητούσαμε επιβεβαίωση για αυτόν τον έρωτα, η απάντηση ήταν ίδια. “Έχω εγώ αυτή και αυτή εμένα. Πώς να μην αγαπιόμαστε;”. 
Η συνταγή αυτής της σχέσης έχει ως βασικό της συστατικό την μαγεία που φρόντισαν να μην χάσουν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος με το πέρασμα των χρόνων. Όταν ο Κωνσταντίνος χρειάστηκε πρόσφατα να ταξιδέψει στην Αθήνα για ένα πρόβλημα υγείας, η Μαρία δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει. Η απάντηση που έδωσε, ήταν: “Αν δεν έρθεις, εγώ θα σε σκέφτομαι”. Σαν να της έδωσε δύναμη με τα λόγια του, παραμέρισε την κούραση που θα την κρατούσε πίσω, και πήγε να τον συναντήσει στο νοσοκομείο την ίδια μέρα. Κάθε βράδυ κοιμόταν εκεί, κοντά του. Παρά τα δικά τους προγνωστικά για την σχέση τους, εμείς στοιχηματίζουμε ότι αυτός ο έρωτας θα ταξιδέψει στην αιωνιότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου