Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα: Μόνη λύση αίτημα για παράταση του προγράμματος

Στο σχέδιο του Eurogroup πρότειναν στην Ελλάδα να ζητήσει παράταση του παρόντος Μνημονίου
- Η Αθήνα απέρριψε αυτό το σχέδιο λέγοντας πως είναι χάσιμο χρόνου να ζητούν να υιοθετηθεί το μνημόνιο
- Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως πλέον περιμένουν από την Ελλάδα εάν δέχεται ή όχι την παράταση
- Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο την Παρασκευή να υπάρξει και νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

Χαρακτηριστικό του ναυαγίου στο Eurogroup για την Ελλάδα ήταν οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και φαίνεται πως το κλίμα δεν είναι απλώς ρήξης, αλλά απόλυτου αδιεξόδου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε με τον πλέον τρανό τρόπο πως οι εταίροι είναι απογοητευμένοι από την Αθήνα, μετά τα αποτελέσματα της συνεργασίας που υπήρχε το Σαββατοκύριακο με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε στην ουσία μία εβδομάδα περιθώριο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ζητήσει παράταση του Μνημονίου δηλαδή του τρέχοντος προγράμματος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, αλλά όπως είπε κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί αργότερα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως πλέον είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν εάν θέλουν παράταση λέγοντας πως υπάρχει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας. Μάλστα, πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, λέγοντας πως το επόμενο βήμα πρέπει να έρθει από τις ελληνικές αρχές.

Σχετικά με την παράταση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος, αλλά αφού υπάρχουν δεσμεύσεις. Όπως σημείωσε, ο κ. Ντάισελμπλουμ
οι ευρωπαίοι εταίροι είναι ανοιχτοί στην αντικατάσταση μέτρων, αλλά αρκεί να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης για όχι μονομερείς ενέργειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου