Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η τελειότητα ειναι βαρετή



Γιατί δε χρειάζεται να είσαι πάντα τέλεια


Ευχήθηκες ποτέ να ήσουν πιο αδύνατη ή ακόμη και πιο παχιά; Σκέφτεσαι συχνά πως αν άλλαζες κάτι στην εμφάνιση ή στην προσωπικότητά σου θα ήσουν πιο ευτυχισμένη; Πιστεύεις πως αν είχες χρήματα η ζωή θα ήταν ευκολότερη; Αν ερχόταν η καλή νεράιδα του παραμυθιού θα της ζητούσες να σου δώσει την.. τελειότητα; Μήπως να το ξανασκεφτείς; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους απλά δε χρειάζεται να είσαι τέλεια...

1. Η τελειότητα είναι βαρετή 
Οι "τέλειοι" άνθρωποι (και τη λέξη τη βάζω σε εισαγωγικά διότι στην πραγματικότητα ουδείς τέλειος κι αλάνθαστος, οπότε αντικατάστησε τη λέξη με το "φαινομενικά τέλειοι") είναι εξαιρετικά βαρετοί ίσως κι ενοχλητικοί. Στην πραγματικότητα τα ελαττώματα είναι αυτά που δίνουν νοστιμάδα. Σκέψου λίγο καλύτερα: ποια χαρακτηριστικά λατρεύεις στο σύντροφό σου ή στα αγαπημένα σου πρόσωπα, τόσο από χαρακτήρα όσο κι από εμφάνιση; Μήπως είναι η γκρίνια του όταν ξυπνάει το πρωί ή η ευαισθησία που τον διακρίνει και τα παιδιάστικα παράπονα που βγάζει μόνο κεκλεισμένων των θυρών, όταν μένετε οι δυό σας; Τα σημαδάκια ή οι ατέλειες στο πρόσωπο και το σώμα σε εμπόδισαν να τον αγαπήσεις; Αν το καλοσκεφτείς, τα ελαττώματα άλλωστε είναι αυτά που μας κάνουν μοναδικούς. Η ελίτσα πάνω από το χείλος που σιχαίνεσαι σου δίνει γοητεία και το σημαδάκι που έχεις από μωρούλι σε κάνει επίσης ξεχωριστή. Αποδέξου τον εαυτό σου και μην προσπαθείς για το άψογο γιατί απλά θα χάσεις τον πραγματικό στόχο και το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ευτυχία. 
2. Κανείς δεν είναι τέλειος - ξεκόλλα!
Μη φλομώνεις τον εαυτό σου στο ψέμα, προσπαθώντας να πειστείς πως υπάρχει το τέλειο. Η τελειότητα απλούστατα δεν υπάρχει ή μάλλον υπάρχει αλλά θα τη συναντήσεις μονάχα όταν συμβιβαστείς με τα ψεγάδια σου. Το τέλειο δεν είναι το αψεγάδιαστο, αυτό πρέπει να καταλάβεις. Η αρμονία είναι το ζητούμενο κι αυτή έρχεται μόνο όταν εσύ η ίδια τα βρεις με τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια για κάτι άπιαστο. Τι είναι για εσένα τελειόητα; Και για ποιό λόγο θέλεις να γίνεις τέλεια; Κάνε μια ενδοσκόπηση, θέσε κρίσιμα ερωτήματα στον εαυτό σου, βρες τις βαθύτερες αιτίες που σε σπρώχνουν στην αναζήτηση του τέλειου και τότε θα βρεις τις απαντήσεις που θέλεις. 

3. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω 
Μπορεί να έκανες λάθη και άστοχες επιλογές, θα ήθελες να είχες την ευκαιρία να σταματούσες το χρόνο ή ακόμη καλύτερα να γύριζες στο παρελθόν. Θα έπαιρνες άλλη πορεία ζωής, θα απόφευγες λάθη και θα είχες διαφορετική διαδρομή. Συγκεντρώσου! Και πάλι δε ξέρεις την τροπή που θα είχαν πάρει τα πράγματα. Πώς είσαι τόσο σίγουρη πως οι εναλλακτικές οδοί θα σε είχαν οδηγήσει στην επιτυχία, την ευτυχία και την τελειότητα; Αντί να σπαταλάς την ενέργειά σου στο τι ΘΑ μπορούσε να είχε γίνει και τι ΘΑ μπορούσες να είχες κάνει, δες το παρόν, επικεντρώσου σε αυτό και προσπάθησε για το καλύτερο. Με το να τιμωρείς τον εαυτό σου για τα λάθη του παρελθόντος δεν καταφέρνεις κάτι.
4. Πάτα γερά στα πόδια σου. Είπαμε το τέλειο ΔΕΝ υπάρχει 
Θα το επαναλάβουμε μέχρι να το βάλεις καλά στο μυαλουδάκι σου. Η κατάκτηση της τελειότητας δεν είναι στόχος ρεαλιστικός. Κατ΄αρχήν τι είναι τέλειο; Όπως και με την τέχνη έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει κοινώς αποδεκτός ορισμός. Όπως κανείς δεν μπορεί να ορίσει τι καθιστά ένα έργο καλλιτεχνικό, έτσι και η τελειότητα είναι όρος άκρως υποκειμενικός. Αντί λοιπόν να κυνηγάς ένα άπιαστο κι αόριστο όνειρο, θέσε στόχους εφικτούς και πραγματοποιήσιμους. 

5. Το κυνήγι του τέλειου φέρνει δυστυχία 
Ο Τολστόι έγραψε στην Άννα Καρένινα "Αν αναζητάς την τελειότητα, ποτέ δε θα είσαι ικανοποιημένος" κι εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε με τη σοφή του ρήση. Δεδομένου ότι η τελειότητα είναι αδύνατη σε κάθε πτυχή της ζωής, το κυνήγι αυτής απλά θα σε κάνει δυστυχισμένη. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κυνηγάς ένα "φάντασμα" που θα σε στοιχειώνει και κάθε ημέρα που περνά η απογοήτευση και το αίσθημα της αποτυχίας θα διογκώνεται. Είναι πραγματικά αυτό που θέλεις; 
6. Όλοι έχουν προβλήματα - Μη μένεις στην επιφάνεια 
Έχεις πρότυπα άτομα από τη showbiz ή κι από το κοινωνικό σου περιβάλλον στα οποία θα ήθελες να μοιάσεις και σκέφτεσαι - άκριτα - πως για να μπορέσουν αυτοί να φτάσουν το τέλειο θα μπορέσεις κι εσύ. Πώς είσαι όμως σίγουρη πως όλα είναι όπως δείχνουν; Να θυμάσαι πως ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τους δικούς τους προβληματισμούς κι ανησυχίες, ακόμη κι οι πλούσιοι ή οι διάσημοι, καμιά φορά σε μεγαλύτερο βαθμό από τους... "κοινούς θνητούς". Να ξέρεις τι εύχεσαι γιατί ακόμη και οι ευχές κρύβουν κινδύνους. 
7. Είσαι σίγουρη πως η αλλαγή είναι αυτό που ζητάς;
Η πλαστική χειρουργική μας δίνει ωραιότατο παράδειγμα για να μπορέσεις να καταλάβεις τι εννοούμε. Αρκετές γυναίκες, προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά και τις ανασφάλειές του, υποβάλλονται σε χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να νιώσουν καλύτερα. Ωστόσο, σπάνια η προσδοκία αυτή εκπληρώνεται και καταλήγουν παγιδευμένες σε ένα κύκλο πλαστικών μέχρι να καταφέρουν να νιώσουν ευτυχισμένες. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι το σώμα ή το πρόσωπο το πρόβλημα αλλά μάλλον η αδυναμία να αποδεχτούν τον εαυτό τους ως έχει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου