Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τα Ξενα ΜΜΕ για τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα




Από κοντά και με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την 90λεπτη πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης καταγράφηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και σχολιάστηκαν υπό το πρίσμα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση» ήταν ο τίτλος του βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού BBC, ενώ ο Guardian επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα».
«Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας ο «Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ». Το πρακτορείο Bloomberg χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό «μη υπάκουο» και ανέδειξε ως σημαντικές εξαγγελίες την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και στις «επιλεκτικές» ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.
Στη Γερμανία το Spiegel γράφει: «Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε», ενώ η Welt πιο καυστική σχολίασε: «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο».
Στη Γαλλία η L’ Express επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
«Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια μεγάλη τροχιά σύγκρουσης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Eurogroup της Πέμπτης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Tσίπρας μόλις συγκρούστηκε δραστικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες».
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι». Η εφημερίδα New York Times αναφέρεται κυρίως στη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να στραφεί κατά της πολιτικής λιτότητα και να μην συνεχίσει «τα λάθη και την καταστροφή του παρελθόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου