Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ταξίδια και Τέχνη


To google doodle για τον Antonio Gaudi στις 25 Ιουνίου 2013.

Μοιάζει σαν να του έδωσαν μια πόλη και να του είπαν "Ορίστε, ο καμβάς σου. Δημιούργησε.".
Η πόλη της Βαρκελώνης είναι γεμάτη από έργα του διάσημου Καταλανού καλλιτέχνη-αρχιτέκτονα Gaudí, ο οποίος έζησε από το 1852 ως το 1926.

Ο Antoni Gaudí i Cornet (καταλανική προφορά: [ənˈtɔni ɣəwˈði]) είχε τέσσερα πάθη: την αρχιτεκτονική, τη φύση, τη θρησκεία και την αγάπη του για την Καταλονία. Και τα τέσσερα αυτά πάθη είναι εμφανέστατα στο πλούσιο έργο του, ειδικά στο αριστούργημά του, τη Sagrada Familia.

Ο ίδιος ήταν πολύ ικανός στις πλαστικές τέχνες, γι' αυτό και ενσωμάτωσε τεχνικές από κεραμεική, υαλουργία, σιδηρουργία και ξυλουργία στα αρχιτεκτονικά του έργα, δίνοντας ένα μοναδικό στιλ, αξεπέραστο μέχρι και σήμερα.

Όπως θα δείτε και παρακάτω, τα έργα του Γκαουντί είναι γεμάτα συμβολισμούς από τη θρησκεία, αλλά και σχήματα και δομές καθαρά επηρεασμένες από το φυσικό περιβάλλον.

Sagrada Familia
Η ρωμαιοκαθολική αυτή εκκλησία είναι το αριστούργημα του Γκαουντί, για το οποίο είναι περισσότερο γνωστός παγκοσμίως, αν και έμεινε ανολοκλήρωτη. Το Νοέμβρη του 2010 καθαγιάστηκε μέσα από λειτουργία από τον Πάπα της Ρώμης.
Via www.aciprensa.com 



Parque Güell
Ίσως είναι και το πιο διάσημο πάρκο στη Βαρκελώνη, στο οποίο κυριολεκτικά συρρέουν τουρίστες απ' όλα τα μέρη του κόσμου για να απολαύσουν τα ζωηρά χρώματα, τα ψυχεδελικά σχέδια, αλλά, κυρίως, την υπέροχη θέα στην πόλη της Βαρκελώνης.


Casa Batlló
Οι ντόπιοι το λένε και το "Σπίτι των Οστών" (Casa dels ossos), εξαιτίας της μορφής που έχει η πρόσοψή του. Πρόκειται για ανακατασκευή σπιτιού, που είχε χτιστεί το 1877, από τον Γκαουντί και τον Jujol την περίοδο 1904-1906. Φανερές οι επιδράσεις του Μοντερνισμού και της Art Nouveau.


Casa Milà
Χτίστηκε για το νιόπαντρο ζευγάρι Rosario Segimon και Pere Milà. Ο Γκαουντί θέλησε το σπίτι αυτό να αποτελέσει ένα πνευματικό σύμβολο. Οι καμινάδες, που έχουν καθιερωθεί, επίσης, ως σύμβολα της πόλης, φτιάχτηκαν για να "τρομάζουν" τις μάγισσες (espanta bruixes).


Τα έργα του Γκαουντί αντικατοπτρίζουν κάτι τελείως εξωπραγματικό, σε σημείο κάποιοι να τον θεωρήσουν τρελό, άλλοι πάλι εξαιρετικά ταλαντούχο και ιδιοφυΐα. Οφείλουμε να τονίσουμε, όμως, ότι όποια κι αν είναι η αλήθεια, ο Γκαουντί ήταν ένας άνθρωπος που μελετούσε παντού και συνεχώς και όλη του η δουλειά αποκαλύπτει τρομερή μελέτη και έμφαση στη λεπτομέρεια. Τίποτα δεν έγινε τυχαία, μονάχα από έμπνευση, αντίθετα, όλα του τα έργα είναι προϊόν πολύ σκληρής μελέτης και δουλειάς.

Άλλα του έργα που αξίζει να δείτε είναι:
Casa Vicens, Casa El Capricho, Palau Güell, Colegio Teresiano, Casa Calvet, Bellesguard, Finca Miralles, Casa de los Botines και καμιά δεκαριά ακόμα.

Η συνεισφορά του Γκαουντί στην αρχιτεκτονική και στην κατασκευαστική τεχνολογία είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικό, αλλά κυρίως δημιουργικό.
 
 
Πηγή: www.espanol.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου