Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Α.Τσιπρα



Το Μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και από την ετυμηγορία του λαού» είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε Εξεταστική για το Μνημόνιο - Δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους - «Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού και θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους»

Τους κεντρικούς σταθμούς του νέου «μεταμνημονιακού οδικού χάρτη» της Ελλάδας, που θα σέβονται τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας -όχι όμως των πολιτικών λιτότητας- θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, θα επιφέρουν νέο ήθος στον εγχώρια πολιτική και θα επιχειρούν να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή περιέγραψε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.



Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, την οποία ολοκλήρωσε εμφανώς συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές που τον στηρίζουν, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Σώμα για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει βιώσιμη συμφωνία. 

Ανέφερε πως ο ίδιος επιδιώκει «πολιτική» και όχι «λογιστική» λύση στο ζήτημα του χρέους, εξηγώντας πως «αν συμφωνήσουμε ότι η πολιτική λιτότητας είναι καταστροφική, τότε η τεχνική λύση θα βρεθεί με διαπραγμάτευση και συναινέσεις»

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση καλείται να περάσει μέσα από τις «συμπληγάδες πέτρες» μιας «σκληρής και δύσκολης» διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό και παράλληλα να συγκρουστεί με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στο εσωτερικό, που «βύθισαν τη χώρα στην κρίση και την διεθνή απαξίωση».

Δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα όλες τις προεκλογικές εξαγγελίας σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε παράταση του Μνημονίου.

Αφιερώνοντας τις πρώτες σελίδες της ομιλίας του, προκειμένου να στείλει σαφή μηνύματα προς το εξωτερικό είπε: «Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις τι είναι αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε: δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Τη λαϊκή εντολή των εκλογών 25ης Ιανουαρίου. Ο λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας. Το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και κυρίως από την ετυμηγορία του λαού. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και παράταση του λάθους και της καταστροφής».

Εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο που τις επόμενες θα αποτυπωθεί με νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, «που θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ αλλά δεν θα καταδικάζει τη χώρα σε λιτότητα. Διαβεβαιώνω πως επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα την βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε».

Επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί να ξεπληρώσει το χρέος, ωστόσο πρόσθεσε πως «η σημερινή εικόνα του χρέους δεν επιτρέπει την αποπληρωμή του. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν».

Υποστήριξε ότι η λύση για το χρέος δεν αποτελεί ζήτημα «λογιστικής πρακτικής» αλλά «πολιτικών αποφάσεων» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιθυμεί πολιτική λύση. «Αν συμφωνήσουμε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική τότε η τεχνική λύση θα βρεθεί με διαπραγματεύσεις και συναινέσεις. Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε την ισορροπία στην ΕΕ -απεναντίας, να την αποκαταστήσουμε θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας ο σεβασμός του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, τονίζοντας ωστόσο ότι « η λιτότητα δεν αποτελεί θεσμική υποχρέωση της χώρας. Αλληλεγγύη και ισότιμη συμμετοχή γράφουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες, δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα».

Πιο αναλυτικά, με την έναρξη της ομιλίας του παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς στόχους της κυβέρνησης, που είναι:

- Ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας με αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.
- Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αποκατάσταση αξιοπρέπειας λαού.
- Κοινωνική δικαιοσύνη.
- Πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας

«Συμπληγάδες πέτρες η διαπραγμάτευση»

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Εχω συναίσθηση ότι το όραμα αυτοδύναμης κοινωνικά δίκαιης και κοινωνικά υπερήφανης πατρίδας  περνά μέσα από τις  συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης» είπε, για να προσθέσει ότι «περνά και μέσα από την αποφασιστικότητα μας να συγκρουστούμε παθογένειες στο εσωτερικό της χώρας. Να συγκρουστούμε με το καθέτως πολικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε την χώρα μας στην κρίση και τη διεθνή απαξίωση. Η πορεία ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη. Στηριγμένη στις δυνάμεις του λαού θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Με διαρκή την εμπιστοσύνη του λαού θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα αυτοδύναμη οικονομικά κυρίαρχη ισότιμο εταίρο στην ΕΕ. Με μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της χώρας».

«Δεν έχουμε δεσμεύσεις»

Υποστήριξε πως «όλα αυτά θα τα πετύχουμε γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο και στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνο μια: Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του λαού μας», ενώ δεσμεύτηκε πως «η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη ματαίωση»
«Μετά από 5 χρόνια μνημονικής βαρβαρότητας ο κόσμος δεν αντέχει άλλη ματαίωση» είπε, ενώ επισήμανε ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις απειλές και στην τρομοκρατία καθώς, όπως είπε, «γνώριζαν ότι αυτοί που τους απειλούσαν είχαν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο οικονομικό και πολιτικό. Αυτό το αδιέξοδο θα αγωνιστούμε να το ανατρέψουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

«Το τοπίο στην Ευρώπη παραμένει δύσκολο, αλλά είναι ήδη διαφορετικό»
«Είμαστε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι στην Ευρώπη»
«Καταθέτουμε προτάσεις και δεν δεχόμαστε εντολές»

Υποστήριξε πως ήδη το ευρωπαϊκό περιβάλλον αρχίζει έστω και δειλά να αλλάζει υπέρ της χώρας μας αν και «παραμένει δύσκολο».
«Η ατζέντα αλλάζει και η Ελλάδα παραμένει στο κέντρο του ενδιαφέροντος αλλά με θετικό πρόσημο ως πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος. Σε διαπραγμάτευση για πρώτη φορά η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις και δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία» είπε, υποστηρίζοντας ότι αν και οι διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολές, «έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και θα τα καταφέρουμε. Στη διαπραγμάτευση πασίδηλα έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

«Η απερχόμενη κυβέρνηση φεύγοντας έκαψε σπαρτά και έκοψε γέφυρες»Εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «φεύγοντας φρόντισε να κάψει σπαρτά και κόψει γέφυρες» προκειμένου να δεσμεύσει τον ίδιο να υπογράψει την συνέχιση του μνημονίου. «Με ευθύνη των προηγούμενων επιβλήθηκε πρόγραμμα λιτότητας που ξέραμε ότι θα οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Όπως και έγινε. Μετά από 5 χρόνια χάσαμε ¼ του ΑΕΠ. Πάνω από 1,5 εκατ. συμπολίτες έχασαν τις δουλείες τους. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε. Διαλύθηκε η παραγωγική βάση της οικονομίας ενώ η αποεπένδυση, η εσωτερική υποτίμηση, το εκρηκτικό μίγμα ύφεσης και αποπληθωρισμού δυσχεράνει τις προοπτικές ανάπτυξης».

«Η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε να μας κρατήσει σε μνημόνιο. Το λέω μετά λόγου γνώσεως»Πρόσθεσε πως «το δυστύχημα είναι πως η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει σπαρτά και να κόψει γέφυρες. Με δική της ευθύνη όρισε ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, ώστε να ξαναμπεί η χωρά σε μνημόνιο. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως. Αφού ενημερώθηκα κατά την ευρωπαϊκή μου περιοδεία ότι η αρχική επιλογή ήταν 6μηνη τεχνική παράταση και κατόπιν ελληνικής επιλογής ορίστηκε το 28 Φεβρουαρίου. Αποκαλύπτεται ποιος ήταν ο στόχος της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης. Ηταν και παραμένει τα ασφυκτικά όρια και ο εκβιασμός της Ελλάδας και εντέλει η αποτυχία της νέας κυβέρνησης - η αποτυχία της Ελλάδας -  προκειμένου να δικαιωθούν. Αυτό που ξέχασαν στη φαντασίωση της παρένθεσης είναι ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι διπλωμάτες αλλά ο ελληνικός λαός που δεν θα επιτρέψει αυτή την εξέλιξη».

Επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως: «Η Ελλάδα θέλει να ξεπληρώσει το χρέος. Αν το ίδιο θέλουν και οι εταίροι μας καλούνται στο τραπέζι του διαλόγου να ορίσουμε τους όρους».

«Η σημερινή εικόνα του χρέους δεν επιτρέπει την αποπληρωμή του»Ωστόσο σημείωσε ότι: «Η σημερινή εικόνα του χρέους δεν επιτρέπει την αποπληρωμή του. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Το χρέος δεν είναι θέμα λογιστικής λύσης αλλά πολιτικών αποφάσεων. Αν συμφωνήσουμε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική τότε η τεχνική λύση θα βρεθεί με διαπραγματεύσεις και συναινέσεις. Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε την ισορροπία στην Ε.Ε. απεναντίας να την αποκαταστήσουμε θέλουμε. Η νέα κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει και εργάζεται ώστε να συνδυάσει θεσμικές και τεχνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη. Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων του συμφώνου αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, η λιτότητα όμως όχι. Αλληλεγγύη και ισότιμη συμμετοχή γράφουν οι Συνθήκες, δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα».

«Δεν διαπραγματευόμαστε παράταση του μνημονίου»Ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις τι είναι αυτό που δεν διαπραγματεύεται, λέγοντας: «Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, τη λαϊκή εντολή των εκλογών 25ης Ιανουαρίου. Ο λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για άμεσο τερματισμό καταστροφικής λιτότητας. Το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και από την ετυμηγορία του λαού. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, παράταση του λάθους και της καταστροφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου