Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Το γονιδιο της εξυπνάδας

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) διαπίστωσε ότι μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους γεννιέται με το «έξυπνο γονίδιο» (klotho). Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, αναφέρει ότι τα άτομα που έχουν αυτό το γονίδιο, έχουν μεγαλύτερους όγκους σε ένα μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου. Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται με το σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων, συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μεγαλύτερο προσθεγκέφαλο και αυξημένη διανοητική ικανότητα.
Το γονίδιο klotho κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα νεφρά και τον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει πολλές διαδικασίες του οργανισμού προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βελτιωμένη λειτουργία σε κάθε όργανο. Άτομα που έχουν μία μοναδική παραλλαγή του γονιδίου, γνωστή ως KL-VS, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης μπορούν κατά συνέπεια να ζήσουν περισσότερα χρόνια και να έχουν καλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών τους.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμες σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Επισημαίνουν ότι προηγούμενες έρευνες σε ηλικιωμένους είχαν δείξει ότι όσοι είχαν μια παραλλαγή του γονιδίου αυτού είχαν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα νοητικά τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου