Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΠΩΣ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΜΟΔΑ

 


Οι επιρροές για την εξέλιξη της μόδας καθώς και για τη δημιουργία των νέων τάσεων ασκούνται από διάφορους τομείς. Οτιδήποτε μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και ερεθίζει τις αισθήσεις μας μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για δημιουργία και όταν η δημιουργία βρει το κατάλληλο κοινό τότε γίνεται μόδα. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει επηρεάσει τη μόδα μέσα στις δεκαετίες είναι η μουσική. Η μουσική έχει δημιουργήσει από στυλ εμφάνισης μέχρι στάσεις ζωής γεγονός που είναι εύκολο να παρατηρηθεί ρίχνοντας μια ματιά στα χρόνια που πέρασαν.
Δεκαετία του ’50. Rock ’n’ Roll
Το Rock ‘n’ roll της δεκαετίας του ’50 ήταν η έναρξη μιας μεγάλης τάσης που αφορούσε στον τρόπο ζωής και στις πεποιθήσεις όσον άκουγαν αυτό το είδος μουσικής. Επιπλέον επηρέασε και τo στυλ ντυσίματος επομένως ήταν πολύ σημαντική επιρροή για την μόδα και συνέβαλε αρκετά στη εξέλιξή της. Δερμάτινα μπουφάν, στενά σακάκια και μαλλιά με πολύ τζελ για τους άντρες και φούστες φαρδιές στο ύψος του γόνατου για τις γυναίκες είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα  για τη μόδα της εποχής. 
Δεκαετία του ’60 - Χίπις
Πολύ έντονες επιρροές άσκησαν οι χίπις οι οποίοι άκουγαν συγκεκριμένη μουσική και ντυνόντουσαν με συγκεκριμένο στυλ. Ανάλογος ενός ολόκληρου τρόπου σκέψης ήταν και ο τρόπος ζωής και διασκέδασής τους που εκφράζονταν από τα τραγούδια τους και που γινόταν αντιληπτός άμεσα από την εμφάνισή τους. Χαλαρά και ανάλαφρα ρούχα με διάφορα χρώματα και πολλά σχέδια κυρίως  με λουλούδια που ήταν  ζωγραφισμένα πολλές φορές από τους ίδιους ακόμα και στα πρόσωπά τους.
Δεκαετίες  ’70-’80 - Ντίσκο
Ένα έντονο είδος μουσικής ήταν αυτό της Ντίσκο. Απόρροια της rock μουσικής με πολύ πιο  έντονους ρυθμούς. Ήταν και αυτό ένα από τα είδη που επηρέασαν κατά πολύ τη μόδα η οποία  βρήκε ανταπόκριση από μεγάλο κοινό. Οι τάσεις της μόδας εκείνης της εποχής επηρέασαν άμεσα ταινίες και βίντεο κλιπ τα οποία έγιναν και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εκείνης της εποχής. Ρούχα με έντονα χρώματα, στενές γραμμές με τονισμένους ώμους και γυαλιστερά υφάσματα είναι μερικά από τα δείγματα της εποχής.
Δεκαετίες ’80-’90 - Χέβι Μέταλ
Η χέβι μέταλ μουσική είναι ένα είδος μουσική που ακόμα και σήμερα έχει μεγάλο και φανατικό κοινό. Η επιρροή του λοιπόν απέναντι στη μόδα ήταν πολλή μεγάλη και οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη μουσική διατηρούν  συγκεκριμένο στυλ στο ντύσιμό τους όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας μικρές αλλαγές με τις οποίες καταφέρνουν να φαίνεται το στυλ τους πάντα σύγχρονο. Στα ρούχα τους κυριαρχεί το μαύρο  χρώμα και πολύ συχνά επιλέγουν τα  τζιν υφάσματα.
Δεκαετίες ’90-2000 - Χιπ-χοπ και Ραπ
Αυτό το είδος μουσικής ξεκίνησε από το τέλος της δεκαετίας του ’70 αλλά μεγάλο κοινό απέκτησε μετά το ’90. Είναι και αυτό ένα από τα πιο σημαντικά είδη που επηρέασαν τη μόδα. Το κίνημα της Ραπ μουσικής ήταν μεγάλο και το κοινό ιδιαίτερα φανατικό. Το στυλ των ατόμων που ακολουθούν την μουσική αυτή συμπληρώνεται με ανάλογο και χαρακτηριστικό στυλ στα ρούχα. Φαρδιά παντελόνια και μπλούζες, καπέλα και αλυσίδες είναι τα χαρακτηριστικά δείγματα. 
  Πηγή:   www.flomagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου